Merhaba Nihal Hanım…
Time Kocaeli okurlarını proje hakkında biraz bilgilendirebilir misiniz?
Proje kapsamında, Gölcük ilçesinin kent kimliğini pekiştirmek; kültürel, sanatsal, turistik ve toplumsal boyutlarda gelişmesini sağlamak için bir dizi çalışmalar yapılıyor. Gölcük Belediyesi, projenin altyapı ve lojistik tarafında; özellikle, ulaşım, konaklama, mekân seçimi ve uygulama alanlarının belirlenmesi gibi konularda gerekli her türlü desteği veriyor. Üniversite olarak biz de projelerin yürütücüsü olarak görev alıyoruz. Kent Konseyi, projenin sosyal paydaşlarıyla iletişimi ve uygulamaların koordinasyonunu sağlıyor.
Ahşap Heykel Sempozyumu'nda Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve Mustafa Altıntaş
Nasıl çalışmalar yapılıyor ve proje sürecinde neler hedefleniyor?
Süreç şu şekilde işliyor. Öncelikle üniversitemizin öğretim üyeleri uzman oldukları ve uygulama yapabilecekleri konularda proje yazarak onaya sunuyor. Proje, kente ne kazandıracağı, kentin vizyonuna uygunluğu, farkındalık yaratma gücü, uygulanabilir ve sürdürülebilir olma gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendiriliyor. Her yıl 10-12 proje kabul görüyor ve onaylanan projelerle ilgili detaylı bir takvim belirleniyor. Bir yıl içinde sonuçlanan projeler olduğu gibi yıllara yayılan ve her yıl tekrarlanan nitelikte projeler de var. Öğretim üyeleri, proje yürütücüleri olarak araştırma görevlisi ve stajyer öğrencilerden bir ekip kuruyor. Ardından belediye ve kent konseyi projenin uygulanması için gerekli izinlerin alınmasından organizasyonların düzenlenmesine, tanıtım materyallerinin hazırlanmasından konukların ağırlanmasına değin sahadaki tüm çalışma boyunca proje ekibineentegre bir şekilde çalışmayı sürdürüyor. Biz de tüm bu projelerin tanıtımını, kentin hedef kitlelerine etkili bir biçimde aktarımını, basınla ilişkilerini ve sosyal medya yönetimini üstleniyoruz. İletişim fakültesi olarak Gölcük Vizyon içindeki rolümüz, diğer projelerin kendini anlatmasına yardımcı olmak, projelere ilgi çekmek, farkındalık yaratmak, proje çıktılarını görsel olarak kaydetmek ve reklam, tanıtım prodüksiyonlarını yerine getirmek.
Gölcük İmam Hatip Anadolu Lisesi Öğrencileri ve Dr. Öğretim Üyesi Gülşen Öztürk ile Akran Arabuluculuğu Projesi
Bu proje ile üniversitemizin öğretim üyeleri kente özgün çalışmalarıyla değer katarken bir yandan da hem bilimsel çalışmaları için fon ve uygulama alanı buluyor, hem projelerde bilgi ve deneyimlerinibölümündeki araştırma görevlilerine ve öğrencilere aktarmış oluyor. Dolayısıyla bu işbirliğinde tam bir kazan-kazan felsefesi var.
Gölcük kenti çağdaşlaşırken, akademisyenler de onlara sağlanan uygulama fırsatı ile birlikte bilimsel ve sanatsal eser yaratıyor ve yeni kuşakları yetiştirmiş oluyor. Burada müthiş bir iş birliği sergileniyor ve bir kent modeli oluşuyor. Kocaeli’de ilk defa Üniversite ve Belediye iş birliği ile oluşan bu kent modeli, doğal olarak diğer kentlere ve Belediyelere de örnek teşkil ediyor.
Gölcük'teki Eski Evlerin Restorasyonu ve Mimarlık Projesi
Peki, bu projede hangi konular ele alınıyor?
Gölcük Vizyon 2023, dört ana başlıktan oluşuyor. Bunlar; Kültür Sanat ve Sosyal Çalışmalar, Sağlık ve Turizm Çalışmaları, Tarım ve Hayvancılık Çalışmaları ile İmar ve Şehircilik Çalışmaları.
Kentin vizyonunu şekillendirebilecek hemen her alanda projenin desteklenmesine önem veriliyor. Öğrenciden esnafa, emekliden engelliye tüm sosyal katmandaki kentlilerin yaşamına dokunmayı amaçlayan uzun soluklu projelerle kentin vizyonunun uzun vadede değişmesi hedefleniyor.
Prof. Dr. Yasin Kişioğlu ile Ağız ve Diş Sağlığı Projesi
Bu çalışmalar içinde öne çıkan projelerden bahsedebilir misiniz?
Elbette. En uzun soluklu ve dikkat çeken projelerin Seramik Sempozyumu ve Ahşap Heykel Sempozyumu olduğunu söyleyebilirim. Yurtiçinden ve dışından sanatçıların Gölcük’e gelerek oluşturduğu eserler, sempozyum boyunca yapılan teknik geziler ve atölye çalışmaları kentin bu iki sanat dalında oldukça tanınmasını ve bu alanlarda bir marka olmasını sağladı.
Bir diğer değerli projemiz ise Kent Kimliği ve Aidiyeti projesi. Kentin kültürel mirasını ortaya koyan çalışmalar sonucunda bir de kitap oluşturuldu. Gölcük’ün tümüyle kayıtlı bir tarihinin olması kent için gurur verici. Uzun süren ve titizlikle yürütülen bir projeydi.
Servet-i Fünun Projesi'nden Gölcüklü Kara Fatma Fotoğrafı
Eğitim projeleri de Gölcük’te çocukların ve gençlerimizin gelişmesine olağanüstü katkılar verdi. “Akran arabuluculuğu, anne-çocuk elele, dedelerimizden ninelerimizden öğreniyoruz, mesleğimi seçiyorum” bunlardan bazıları. Ayrıca engellilere yönelik spor ve rehabilitasyon çalışmaları da öne çıkan projelerden biri.
Bu yılın tamamlanmakta olan projelerini de sayarsak toplamda 88 proje gerçekleştirilmiş oluyor.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz Nihal Hanım. Tüm projeler birbirinden keyifli ve faydalı gözüküyor. Umarız süreç başarıyla devam eder ve diğer birçok kentimize örnek olur
GÖLCÜK VİZYON 2023
BAŞLICA PROJELER
- Ahşap Heykel Sempozyumu
- Seramik Sempozyumu
- Küçük Arkeologlar
- Akran Arabuluculuğu
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Müzik Kültürü Derleme ve Tanıtım
- Gölcük Müzeciliği Bağlamında Servet-i Fünun Dergileri
- Yetenekler Buluşuyor Resim Yarışması
- Gölcük’te Ticari Hayatın Canlanması
- Kent Kimliği ve Aidiyeti
- Anne-Çocuk Elele
- Dedelerimizden Ninelerimizden Öğreniyoruz
- Uygulamalı Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Sempozyumu
- Aktif Yaşama Engel Yok
- Kendimi Tanıyorum Mesleğimi Seçiyorum
- Gölcük'teki Eski Evlerin Restorasyonu
Ahşap Heykel Sempozyumu
Bu sene 25. si yapılan Ahşap Heykel Sempozyumu, dünyanın en uzun soluklu sempozyumu olma özelliği taşıyor. Çınarlık Meydanı’nda halkla iç içe yapılan çalışma sonrasında eserler sergileniyor ve Değirmendere’deki Tarihi Yalı Evlerinde Ahşap Heykel için oluşturulan Müze’ye kaldırılıyor.
SeramikSempozyumu
Sempozyumda, sanatçıların üretecekleri eserlerile seramik sanatının kişisel teknik ve yorumlarının aktarılması, sanatçı, öğrenci ve sanatsever arasındaki diyalogların arttırılması hedefleniyor.Sanatçılar tarafından yapılan eserler, Değirmendere’deki Tarihi Yalı Evleri içindeki Seramik Müzesinde sergileniyor.
Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi
Gölcük Vizyon 2023 Projesi’nin uygulamaya geçirilen ilk projesi olan Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi,Gölcük’ün kültürel mirasını ortaya koyan bir çalışma ve çok da güzel bir web sitesi mevcut:
Uygulamalı Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Sempozyumu
İlki 2016 yılında düzenlenen ve Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. ÖğretimÜyesi Mine Can tarafından organize edilen sempozyumayerli ve yabancısanatçılar da davetli olarak katılıyor.
Küçük Arkeologlar Projesi
‘Küçük Arkeologlar’ projesinde müze gezileri, seramik çalışmaları ve köy ziyaretleri ile öğrencilerin yaşadığı yerleri tanımalarının yanı sıra Gölcük’teki tarihi değerleri ve bunları nasıl korumaları gerektiği anlatıldı. Saraylı köy meydanında yer alan Bizanslılardan kalma tarihi eser parçaları da öğrencilere uygulamalı olarak gösterildi.
Müzik Derleme Tanıtım Projesi
Seramik Sempozyumu ve Çocuklarla Şekillendirme kopyası
Seramik Sempozyumu ve Çocuklarla Şekillendirme